BY TERRI PETERK

Pages

5.2.20

Nové Město nad Metují a jeho okolí

Ahoj všichni!
Nedávno jsem navštívila Nové Město nad Metují a další místa v jeho okolí, proto jsem se s vámi chtěla podělit o různé rady a tipy. Nové Město nad Metují se nachází v okrese Náchod v Královéhradeckém kraji. Žije zde 9500 obyvatel a jedná se tedy o město. Já už tu sice jednou byla, ale shodou okolností jsem se sem mohla podívat ještě jednou. Pojďme se tedy podívat na jeho krásy a na zajímavosti v jeho okolí.

Abyste se dostali k historické části města, je třeba projet celé město. Poté se dostanete do nejvyššího bodu města a ocitnete se na hlavním náměstí. To vás zaujme svým vzhledem, nachází se na něm barevné domečky, které náměstí obklopují ze všech stran. Většina těchto domů je původní, ale některé byly v 18. a 19. století přestavěny, avšak tvar a výška zůstala zachovalá. Na náměstí se nachází i radnice, která pochází z roku 1545. Čeho si rozhodně všimnete je mariánský sloup a socha Nejsvětější trojice, která se nachází přímo uprostřed náměstí. Je trochu škoda, že náměstí slouží i jako parkoviště, a tak to trochu kazí historický dojem. V létě je na náměstí otevřená spousta obchodů, cukráren, kaváren a restaurací, v zimě je to s otevírací dobou trochu horší. Osobně bych doporučila restauraci s názvem Dům č. 14. Mají tam otevřeno každý den a na to, že jsem tam byla v sobotu měli obědové menu opravdu rozsáhlé.
Kousek u náměstí se nachází kostel Nejsvětější trojice, který tu stojí od roku 1519. Gotický kostel zachvátil několikrát požár, jednou dokonce spadla část střechy, ale vždy se vše podařilo zrekonstruovat. Velkou rekonstrukci však započali až roku 1922, kostel byl vymalován a dostal novou fasádu. Vstup je zdarma, pokud tedy budete mít více času, určitě se koukněte dovnitř.
Dále se v blízkosti nachází zámek Nové Město nad Metují. Tento zámek byl postaven jako renesanční na začátku 16. století, ale v polovině 17. století byl přestavěn na barokní. Zámek byl předělán ještě jednou, a to podle Dušana Jurkoviče. K zámku náleží i zámecká zahrada, která opravdu stojí za to. Přes zahradu vede i dřevěný most, kterým se dostanete do spodní části zahrady. Zámek se zahradou jsou bohužel v zimním období uzavřeny, takže doporučuji navštívit v létě.
Při vstupu do historické části města se nachází místo, kde dříve stála Horská brána. Můžete si všimnout obrázku na jednom z domů, jak původně brána vypadala. Tato brána tu byla postavena v 16. století a sloužila jako přístup do města, v roce 1905 však byla odstraněna. Na druhé straně města stála druhá brána – Krajská. Tato brána byla postavena o něco později než Horská, ale za to dříve zbouraná, konkrétně v roce 1874.
Pokud máte rádi výhledy, doporučuji obejít náměstí uličkou Pod Hradbami, kde se vám naskytne krásný výhled. Pěkný výhled je i od hotelu a restaurace Rajská zahrada, kde se nachází vyhlídková plošina.

Tipy na výlet v okolí

Vodní nádrž Rozkoš
V letním počasí si můžete zajet k nádrži Rozkoš, která se nachází asi 8 km od Nového Města nad Metují. Jde o přírodní rezervaci, která slouží např. jako autokemp, k relaxaci, plavání nebo k rybolovu.


Babiččino údolí
Kousek za nádrží Rozkoš se nachází město Česká Skalice, ze které vede stezka dlouhá cca 7,5 km do Ratibořic, kde se mimo jiné nachází i státní zámek, až do Rýzmburku. Cestou budete potkávat místa, které se objevily v knize a ve filmu Babička, jako např. Rudrův mlýn, Sousoší babičky, Staré bělidlo, Viktorčin splav nebo Bílý most. Pokud máte rádi tuto pohádku, určitě se vám bude líbit i tato stezka.


Hospitál Kuks
Tato památka se nachází ve vesnici Kuks asi 25 km od Nového Města nad Metují. Stavba hospitálu započala roku 1707, kdy se začal stavět kostel Nejsvětější trojice. O deset let později byla stavba dokončena. Zajímavé bylo to, že krypta kostela sloužila jako hraběčí hrobka, na které je dodnes vyobrazena zlatá lebka. Poté se stavěly boční budovy, které sloužily jako špitál a ubytování pro chovance hospitálu. Dále se tu budovala zahrada, na které poté vznikl hřbitov.
Byla zde také zřízena lékárna s názvem U Granátového jablka, jedná se o druhou nejstarší lékárnu ve střední Evropě. Provoz hospitálu byl pozastaven roku 1938, kdy museli milosrdní bratři spolu se svými chovanci budovu opustit. Budova poté sloužila jako polepšovna a po válce jako útulek pro německé ženy a děti. Do konce 60. let budova sloužila jako léčebna dlouhodobě nemocných, poté byla prohlášena za kulturní památku a vznikaly zde první prohlídky. V roce 2010 hospitál prošel rekonstrukcí a od roku 2015 se zde konají opět prohlídky. V tomto období je hospitál uzavřen, dostanete se pouze do jeho zahrady. Doporučuji tedy navštívit od dubna.
Zahrada tohoto hospitálu je ovšem také zajímavá, před samotným vstupem se tyčí 12 soch Neřestí a 12 soch Cností, které představují tyto prvky. Sochy byly vytvořeny v letech 1684 – 1738 a je zajímavé sledovat, jak i dříve tyto vlastnosti vnímali.


Město Náchod
Asi 10 km od Nového Města nad Metují se nachází město Náchod. Žije zde kolem 20 tisíc obyvatel a jeho dominantou je určitě státní zámek. My jsme byli ubytovaní přes Airbnb (na konci článku je odkaz na slevu) právě v Náchodě, kde jsme měli krásný výhled na tento zámek. Další zajímavostí je kostel sv. Vavřince, který se nachází na náměstí. Na náměstí se nachází i budova radnice, která je svým vzhledem také zajímavá. Kousek od zámku leží pozůstatky městského opevnění nebo třeba Piccolominská zahrada, která náleží k zámku.

Byli jste někdy v Novém Městě nad Metují?

Získej slevu na tvůj první pobyt přes Airbnb zde!

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign