BY TERRI PETERK

Pages

25.1.20

Znáte tyhle rozhledny v Česku?

Ahoj všichni!
Dnešní post ponecháme Česku, konkrétně zajímavým rozhlednám v České republice. Podobný článek jsem nedávno našla na stránkách Forbes, dostala jsem tedy nápad napsat něco takového z mého pohledu. Poslední dobou jsem si rozhledny oblíbila, mám ráda pěkné výhledy, ať už jsou na město či přírodu. Za svůj život jsem rozhleden navštívila celkem dost, ovšem ne vždy jsem fotila a navíc na některých rozhlednách jsem byla tak dávno, že ani nevím, kde se nacházeli. Jelikož mě chyběli některé fotky rozhleden, dám sem i dvě fotky z internetu (doufám, že poprvé a naposled), samozřejmě se zdrojem. Pojďme se podívat na ty nejvíce zajímavé.


Stezka nad vinohrady
Tahle rozhledna není nikterak vysoká, nachází v obci Kobylí a leží v nadmořské výšce 334 metrů. Mě ovšem zaujala z toho důvodu, že je bezbariérová. Snadno na ni vyjedete s kočárkem, vozíkem a problém mít určitě nebudou i starší lidé. Na první pohled vás jistě zaujme její design, je vyrobena ze dřeva a po cestě nahoru je zde vyobrazena časová osa, která vám připomene další rozhledny nebo vyhlídky, které byli postaveny, kde se nacházejí a jak jsou vysoké. Konkrétně tato rozhledna byla postavena teprve v roce 2018. Dokonce si můžete povšimnout i pár otázek, které se po cestě nahoru nacházejí. Výhled na vám naskytne na vinice, dále pak obec Kobylí, Bořetice, Vrbice a Brumovice, pokud ovšem nebude mlha a pár stupňů pod nulou. Já jsem bohužel to štěstí neměla, takže nebylo vidět ani deset metrů přede mnou, budu se sem muset vrátit, až bude lepší počasí.

Rozhledna Salaš
Rozhledna na Salaši mě zaujala převážně svým vzhledem. Navíc je udělaná tak, že má dvě vyhlídkové plochy. Leží v nadmořské výšce 866 metrů, takže pokud se vám nebude chtít nahoru, krásný výhled je i zdola. Postavena byla v roce 2015 a nachází se, jak již z názvu vyplývá, u obce Salaš kousek od Uherského Hradiště. Já měla to štěstí navštívit tuhle rozhlednu na jaře, a tak se mi naskytl krásně slunečný výhled na pohoří Chřiby.

Rozhledna Babí lom
Rozhledna Babí lom se nachází u obce Lelekovice v Jihomoravském kraji. Na rozdíl od předchozích zmiňovaných rozhleden, tato není zajímavá svým vzhledem. Mě zaujalo spíše umístění a cesta k ní. Dostanete se k ní nejsnáze po červené turistické značce z Lelekovic. Leží v nadmořské výšce 521 metrů a cesta k ní vede opravdu po čtyřech. Od rozhledny, když budete pokračovat směrem po červené, vede cesta mezi skálami až k samotnému vrcholu Babí lom (562 m n. m.), odkud je také krásný výhled. A co vlastně uvidíte z této rozhledny? Můžete z ní vidět malebný pohled na Lelekovice, Drahanskou vrchovinu, Chřiby, Ždánický les a část Brna. Za dobrého počasí prý dokonce i vrcholky Alp.

Mariina vyhlídka
Mariina vyhlídka v Českém Švýcarsku leží v nadmořské výšce 428 metrů. Nachází se nad obcí Jetřichovice a je z ní právě krásný výhled na Jetřichovické skály. Dále odtud můžete spatřit Růžovský vrch, Strážiště a Studenec, poté také okolní skály NP České Švýcarsko. Takhle vyhlídka je převážně známá díky altánku, který se nahoře nachází. Ten je ale bohužel nyní uzavřen kvůli rozpadající se podlaze. Když budete vynalézavější, do altánku se dostanete, ale nedoporučuji, podlaha v některých částech chybí a je to nebezpečné. Krásný výhled je samozřejmě i mimo altánek, takže se nebojte, že o něco přijdete.

 Rozhledna Slunečná
Tato rozhledna rozhodně slunečná je, avšak samozřejmě za dobrého počasí. Nachází se u Velkých Pavlovic a leží v 240 metrech n. m., takže nijak vysoko. K této rozhledně vede spoustu cest, ať už zajedete autem přímo k ní (dá se tam v pohodě dostat, pokud se vám nechce nikam chodit) nebo se můžete projít turistickými cestami např. z výše zmiňovaného Kobylí. Vedou sem také cyklistické trasy, takže pokud máte kolo, můžete cestu spojit s touto rozhlednou. Výhled z ní se vám naskytne na Velké Pavlovice, Němčičky nebo dokonce Brno. Na druhé straně lze vidět Hodonín a Velké Bílovice. A samozřejmě všude vinice kolem. Já jsem na této rozhledně byla dvakrát a z toho jednou večer, takže vím, že rozhledna je i dobře osvícena za tmy. U rozhledny se nachází suvenýry, občerstvení a toalety, takže si tam můžete i odpočinout.

Stezka v oblacích
Tuto stezku jistě dobře znáte. Jmenuje se Stezka v oblacích a nachází se na Dolní Moravě. Je zde postavena teprve od roku 2015 a z mých zmíněných rozhleden se tato nachází nejvýše. Leží v nadmořské výšce 1116 m a nabízí se z ní nádherný výhled na Kralický Sněžník, který se nachází u polských hranic. Tato stezka není jenom obyčejná stezka, vstup je sice zpoplatněn, ale to se dá u těchto větších rozhleden očekávat. Když vyjdete až úplně nahoru, je zde udělaná síť, přes kterou vidíte až úplně dolů. Odvážlivci si tuhle síť můžou projít a věřte mi, že je to horší, než to vypadá. Dále se pak můžete po skluzavce svést až dolů. K samotné stezce se dá vyjet lanovkou, ale dostanete se sem samozřejmě i pěšky.
Podobné stezky po Česku najdete i jinde, např. Stezka korunami stromů na Lipnu nebo Stezka korunami stromů v Krkonoších. Dále pak Stezka Valašska v Beskydech kam se také chystám.

Rozhledna Hustopeče
A máme tu poslední rozhlednu, konkrétně rozhlednu v Hustopečích. Tuhle jsem vybrala převážně z toho důvodu, že je v obležení mandloňových sadů. Já tu bohužel nebyla v době, když byly rozkvetlé, ale věřím, že až mandloně rozkvetou, bude to krásný výhled. Mimo mandloně uvidíte Hustopeče, Kurdějov nebo Pálavské vrchy. Mimo rozhlednu zde vede také mandloňová stezka, která vede mezi samotnými mandloněmi. Tato rozhledna tu také nestojí dlouho, byla postavena v roce 2012 a leží v 303 m n. m. Byla postavena převážně proto, aby nalákala turisty na mandloňové slavnosti, které se tu jednou ročně na jaře konají.
Byli jste na některé rozhledně? Jaká se vám nejvíce líbila?

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign