BY TERRI PETERK

Pages

3.5.20

Jak na perfektní Instagram feed?

Ahoj všichni!
Zase nějakou dobu jsem nebyla aktivní, ale měla jsem spoustu jiných projektů, které pro mě byly více důležité. Nicméně mám teď trochu času, tak jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak si vylepšit váš Instagram profil. Používáte Instagram na denní bázi? Řešíte jakou další fotku postnout a zda se bude líbit? Tento článek bude to pravé pro vás! V tomto článku jsem použila IG profily lidí, kteří mě inspirují, tak je nezapomeňte sledovat. Můžete se inspirovat i článkem o Instagram tipech, který jsem psala na začátku roku. Pojďme na to!

1) Slaďte si váš profil do jedný barvy či tónu
Pro mě, tento krok je k tomu skvělému insta profilu naprosto nezbytným. Není nic horšího, když je každá fotka upravena jiným filtrem. Tohle si ale nepleťte s úpravou fotky, tím myslím její jas, kontrast, saturaci atd. Konečnou úpravu dělejte tak, aby všechny ostatní fotky měli podobnou barvu, jas a světlo. 

Já nejdřív začnu tím, že použiji filtr, který používám stále. Filtr nepoužiji úplně na 100%, ale stáhnu ho na cca 80% (tady opět záleží na fotce). Poté si fotku doladím dle potřeb. Jestli je focená za šera, přidám více jasu, saturace, atmosféry atd. Pokud je focena přímo na slunci, stáhnu zase jas a přidám více stínu. K úpravě fotek používám VSCO, Snapseed a nakonec upravím fotku i v Instagramu. 

Spousta lidí používá Lightroom, kde se dá stáhnout či koupit řada presetů. Tohle je snadnější varianta, jednoduše si vyberete oblíbený preset a pak si ho jen stáhnete a použijete na vlastní fotku. S tímhle ale také opatrně, každá fotka je jiná a jinak kvalitně vyfocená. U těchto presetů je také důležité vaši fotku konečně upravit podle světel, barvy atd.
Barevně sladěné profilu do jednoho tónu. Vlevo můj IG, vpravo Barbory Lukášové.

2) Naplánujte si předem vaše fotky
Tento krok jsem dlouho vynechávala, ale zjistila jsem, že je nezbytný. Neříkám, že si musíte naplánovat váš Instagram týden dopředu, ale je dobré mít alespoň tři fotky, které chcete přidat připravené. Na tohle používám aplikaci UNUM, existují i aplikace jako je Planoly a další. Tam si nahrajete fotky, které si myslíte, že by šli dohromady s vaším feedem. Pak už jen postupně přehazujete a vybíráte, co vypadá nejlépe.

Já se držím pravidla - jedna fotka s postavou, jedna fotka bez postavy. Samozřejmě to není nutné, ale přijde mi, že vypadá lépe, když je feed tak trochu "rozbitý" a nejsou tam pouze fotky osoby. Někdo to dělá tak, že přidá fotku s osobou vyfocenou zblízka a poté fotku s osobou vyfocenou více z dálky. Tímto docílíte stejného efektu. 

Důležité je zaměřit se i na plnost fotografie. Tzn., pokud máte fotku, kde je hodně jasná obloha, další fotku, kde obloha není, tak by měla na další fotce být opět vidět obloha. Tím docílíte efektu světlé, tmavé, světlé atd. K "rozbití" feedu se používají i tzv. flatlay, což jsou naaranžované produkty na plátně. Tyhle flatlay jsou hodně populární, vypadají skvěle na profilu a navíc se dají použít i jako skvělá fotka s placeným produktem, který nebude tolik očividn díky ostatním produktům na fotce.
Různé presety ve VSCO aplikaci a UNUM aplikace na plánování fotek.

3) Vaše bio o vás řekne hodně
Bio na vašem profilu o vás hodně vypoví a navíc vám může přinést sledovanost na váš blog, youtube nebo jinou stránku. A co by v biu mělo správně být? Nejdůležitější je vaše jméno. Spousta uživatelů nemá účet se svým jménem, ale například přezdívkou. Pokud chcete svůj profil brát alespoň trochu vážně, měli byste do svého bia dát své pravé jméno. Každý by měl mít tu čest vědět, komu váš profil patří.

Pokud máte business profil, zvolíte si, co vlastně váš profil představuje nebo co představujete vy. Můžete si vybrat například blogger, digitální tvůrce, grafik, umělec atd. Pod tímto by měla být nějaká informace o vás, například co děláte, co vyjadřuje váš obsah atd. Spousta lidí na svůj profil přidává i svoji momentální polohu. To pomůže při spolupracích, např. když daná osoba uvidí, kde se momentálně nacházíte, může vám nabídnout schůzku v konkrétním městě. Můžete uvést i váš email, kde vás mohou lidé nebo firmy kontaktovat. Na posledním místě by měl být váš blog, e-shop, youtube či jiné stránky, které provozujete.
Zajímavě a přehledně vyplněné bio v profilech Karolíny Šrámkové a Aki Votrubové.

4) Nezapomínejte si ukládat vaše příběhy
Pokud hodně natáčíte instastories, které jsou například z různých cest nebo mají určitou informační hodnotu, nezapomeňte si je ukládat na váš profil. Budou tak dostupné kdykoliv i po vypršení denního limitu, a můžete se k nim vy nebo kdokoliv jiný kdykoliv vrátit.

Důležité je i vaše příběhy rozlišit. Například rozdělit si je podle měst, států, cvičení nebo jídla. Tímto budou na všem profilu přehledné a uživatelé snadno najdou, co je zajímá. U vašich příběhů můžete změnit i úvodní fotku. Ne každý příběh začíná vizuálně pěkně, proto si vyberte fotku nebo obrázek, který danému příběhu odpovídá, a nahrajte je do vašeho příběhu, který si potom uložte do toho konkrétního. V daném příběhu si už jen vyberete úvodní fotku.

5) Držte se určitého tématu
Pokud bude váš profil zaměřený na fashion, měli byste se držet toho tématu. Tím samozřejmě neříkám, že nemůžete přidat fotku z cest, ale mělo by tam být stále poznat, že se jedná o fashion. Pokud se zaměříte na jídlo, neznamená to, že váš feed budou zdobit fotky pouze jídla, občas je samozřejmě můžete prohodit vámi, flatlayem nebo něčím podobným, ale hlavní obsah feedu by měl být zachován. 

Nejsnazším odvětvím je lifestyle, kde můžete v podstatě přidávat cokoliv, co ukazuje váš životní styl. Tohle si ale nepleťte s jakýmkoliv životním stylem. Lifestyle by měl být něčím inspirativním, co lidi bude motivovat. Například zdravá strava, pohyb nebo příroda.
Lifestyle profil Nikoly Švantnerové a travel profil Šimona Snopka.

Pomohl vám tento článek? Jaký je váš Instagram profil?

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

1 comment:

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign