BY TERRI PETERK

Pages

28.11.20

5 travel destinations on my bucket list / 5 cestovních destinací na mém seznamu

 

Ahoj všichni!
Cestování je v poslední době hodně omezené, ale to neznamená, že bychom měli zahodit naše plány a necestovat už vůbec. Já jsem v poslední době navštívila spoustu míst v České republice i na Slovensku, a zahraniční destinace jsem odložila do doby, než tento svět bude zase „v pohodě“. Jaké destinace jsou na mém bucket listu a proč?

1) Argentina

Argentina leží na jihu Jižní Ameriky, je osmou největší zemí světa a první největší zemí, kde je úředním jazykem španělština. Proč zrovna Argentina? Asi musím podotknout, že tohle je můj sen už od dětství, od doby, kdy televize vysílala argentinské telenovely s Natalií Oreiro. Už tehdy mě Latinská Amerika lákala a tím, že Natalia tu žije, byla Argentina number one na mém seznamu. Konkrétně tedy Buenos Aires, jež je hlavním městem. O Buenos Aires i Argentině jsem viděla spoustu videí, dokumentů či travel vlogů a musím říct, že i za tolik let mě ta touha vydat se sem neomrzela. Kromě Buenos Aires bych chtěla navštívit Patagonii, což je pohoří nacházející se na straně And. Když už je řeč o Patagonii, určitě bych nevynechala Mys Horn, nejjižnější bod Jižní Ameriky. Ten sice náleží Chile, ale nachází se jen kousek od Argentiny.

Argentina není jediná země, které mě v Jižní Americe láká. Určitě bych chtěla navštívit i Brazílii, a to konkrétně Rio de Janeiro nebo Kolumbii, kde bych rozhodně nevynechala hlavní město Bogotu, Medellín nebo Cartagena de Indias. Navštívit bych chtěla i Uruguay, kam se z Buenos Aires dá trajektem dostat za hodinku a čtvrt. Každopádně Jižní Amerika nabízí spoustu nádherných míst, i když si myslím, že není tak oblíbená kvůli své špatné reputaci. Jižní Amerika má na svém seznamu nejvíce nebezpečná města světa, ale ty se převážně nachází v Brazílii nebo Venezuele.


2) Kalifornie

Ano, i Kalifornie je mým snem již od dětství. Tehdy jsem snila o tom, že se vydám do Los Angeles a začnu zde život. Okej, ale to jsem ještě nevěděla, že cestování mě bude tolik bavit, a že by byla škoda zůstat na jednom místě. Myslím si, že Los Angeles je snem více lidí, i když si upřímně myslím, že je to místo, které vypadá lépe na fotkách než ve skutečnosti. To ale nic nemění na tom, že bych se sem chtěla podívat a vidět to na vlastní oči. Los Angeles by samozřejmě nebylo jediné místo, které bych navštívila. Zajímavé je i San Francisco nebo různé národní parky, které se zde nacházejí. Jedním z nich je určitě Yosemitský národní park či národní park Sequoia. Mluvíme-li o Kalifornii, možná bych se sem vypravila v době, kdy se koná asi nejznámější festival světa Coachella. Je to taková asi kýčová věc, ale určitě zde můžete potkat spoustu osobností a vidět různé zajímavé artisty.

Hned vedle Kalifornie leží Nevada, kde se nachází Las Vegas, které není od hranic vůbec daleko. Při jeho návštěvě bych určitě navštívila i Grand Canyon, což je podle mě jeden z nejkrásnějších národních parků.


3) Severní Korea (KLDR)

Možná jste čekali spíše Jižní Koreu nebo Japonsko, ale Severní Korea se dostala na můj bucket list asi před 2 lety, kdy jsem viděla videa jednoho cestovatele (nesnáším slovo youtuber). Do té doby jsem vlastně ani nevěděla, že je sem povolený vstup veřejnosti. V podstatě sem může kdokoliv, kdo není Američan nebo z Jižní Koreji. To, že je tato země na mém seznamu, neznamená, že souhlasím s tím, co se tam děje a s jejím režimem. Jde převážně o zvědavost, které je hlavně i z toho důvodu, že tato země není tak úplně navštěvovaná. Zjišťovala jsem o tom hodně, nemůžete zde být více jak 8 dní a musíte se tu pohybovat pouze s průvodcem. Zákazů je samozřejmě víc, ale to tu nebude rozebírat. Myslím si, že je to rozhodně zajímavá destinace, kterou si budete pamatovat do konce života a hlavně uvidíte neuvěřitelné rozdíly mezi společnostmi.

Nedávno jsem na Youtube začala sledovat jednu dívku, které pochází ze Severní Koreji a před pár lety odsud utekla a nyní žije v USA. Tím bych chtěla říct, že to co zažívají obyvatelé tam, nezažijete vy jako turista, ale můžete se přiblížit každodenní realitě, která je tam na každodenním pořádku. Zájezd nabízí více míst v Severní Koreji, nejen hlavní město Pchjongjang, ale také pohoří, přírodu, hory a jiná zajímavá místa.


4) Sýrie

Ne, ani tady jsem se opravdu nezbláznila. Tento nápad vznikl asi před rokem, kdy jsem viděla jednu cestovatelku (ano ženu) cestovat do Sýrie. Opět jsem si myslela, že kvůli dlouhotrvající válce sem není vstup povolen, ale jelikož válka tam Z ČÁSTI skončila, hranice se znovu otevřeli. Samozřejmě je potřeba mít vízum a nově i průvodce, který musí cestovat napříč Sýrií s vámi. Což byla i samozřejmě věc, kterou jsem měla v plánu, jelikož do některých částí, kde se stále válčí, je vstup zakázán. Sýrie bývala před válkou nádherná země, plná památek a také turistů. Převážně Damašek, který je nejstarším trvale osídleným městem. Nyní je samozřejmě vše zničené, ale pár míst se podle videí a fotek dochovalo. Navštívit tuto zemi mě láká z mnoha důvodů. Samozřejmě historie, ale také to, že to není častou turistickou destinací. A také je tu prý jedna z nejlepších zmrzlin.

Před koronavirem jsem si o tomto místu zjišťovala mnoho informací. Jak a odkud se tam dostat, přece jen místní letiště ještě nefunguje, nebo co všechno k návštěvě Sýrie potřebujete. Opět bych chtěla zmínit, že nesouhlasím s tím, co se tam děje či dělo, že můj důvod cestovat tam není založený na víře či k náklonosti k nějaké víře, ale je jen čistě informativní.



5) Transsibiřská magistrála

Tohle úplně není země, ale nejdelší železniční trať na světě, které je dlouhá 9 288 km a vede z Moskvy do Vladivostoku. Myslím si, že to musí být zajímavá zkušenost, která vám ukáže spoustu úžasných míst v Rusku. Po cestě navštívíte Moskvu, Jekateringburg, Sibiř, Irkutsko, Chabarovsk, jezero Bajkal a nakonec Vladivostok. Některé cestovky dokonce nabízejí pokračovat dále přes Mongolsko až do Pekingu, což rozhodně stojí za to, zvlášť když už je to takový kousek. Já upřímně nemám ráda vlaky a vlastně jsem ani dlouho nebyla fanoušek takového cestování, ale Transsibiřská magistrála není pouze o tom, že sedíte ve vlaku a díváte se z okna, ale samozřejmě máte i jednodenní zastávky, kde si daná města projdete. Tato magistrála je převážně o zážitku, který si rozhodně s sebou odnesete na celý život.

Z Ruska mě rozhodně láká navštívit i Jakutsk, který se nachází na východní Sibiři. Je to jedno z nejchladnějších měst na světě. Průměrná teplota v zimě se zde pohybuje kolem -40 °C a dokonce zde naměřili i -60 °C. Nejchladnějším obydleným místem na zemi je pak Ojmjakon, který se nachází na Dálném východě. Průměrná teplota v zimě je zde -50 °C, v létě kolem 12 °C. Zda bych tyto místa chtěla navštívit právě v zimě úplně nevím, ale každopádně to musí být zajímavá zkušenost.


Která místa se na můj seznam nedostala? V roce 2020 jsem plánovala navštívit Ukrajinu, a to konkrétně Kyjev, Lvov a Černobyl, který mě láká už delší dobu. Bohužel kvůli koronaviru jsem cestu musela zrušit. Určitě bych chtěla navštívit i Severní Makedonii, Černou horu, Albánii nebo Moldavsko, které opět nebývají moc turisticky navštěvované. Mým snem je také Norsko, které má nádhernou přírodu.

Které země jsou na vašem seznamu?

Použité fotky nejsou moje, jsou vybrány z fotobanky.

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

3 comments:

  1. Love to read your blog! so much creative tips

    ReplyDelete
  2. The content was really very interesting.

    ReplyDelete
  3. All images are so beautiful! Your dream trip to Argentina and South America sounds fantastic! From iconic locations like Patagonia and Cape Horn to cosmopolitan cities like Buenos Aires and Bogota, the region offers diverse landscapes and cultures. By the way, cheap assignment writing service providers can assist students studying South American geography with related papers on notable destinations, safety considerations, transportation options, etc. While some areas have security concerns, careful planning allows for safe travel to enjoy the natural beauty and vibrant local charms. With so many must-see attractions, it's no surprise you've wanted to visit since childhood. Please make your dream trip a reality and cross Argentina off your list!

    ReplyDelete

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign