BY TERRI PETERK

Pages

27.5.19

Exploring Paris, France

Stát: Francie
Počet obyvatel: 2,3 miliony
Rozloha: 105,4 km² 
Počet dní v Paříži: 4

Kouzelná Paříž, město zamilovaných, to vše jste určitě o Paříži slyšeli. Ono to i tak na fotkách vypadá, rozkvetlé stromy a v pozadí Eiffelova věž, pod kterou si dělají piknik zamilovaní. Já jsem Paříž takhle nezažila, ale užila jsem si ji zase jinak. Paříž jsme navštívili na konci roku 2017 a jeli jsme tam oslavit Silvestra. Abych pravdu řekla, tak jsem nečekala že počasí bude až tak špatné, celý první den nám pršelo a teplota byla těsně pod nulou, ale za to oslava Nového roku stála za to.

Začnu těmi nejznámějšími památkami, který by měl vidět každý, kdo do Paříže přijede. O tom, že shořela část Notre-Damu slyšel asi každý, já měla to štěstí vidět ještě "celý" Notre-Dame a je to opravdu něco, co byste neměli vynechat. Notre-Dame je gotická katedrála, která stojí na východní polovině pařížského ostrova Île de la Cité na řece Seině. Kousek od Notre-Damu se nachází čtvrť Le Marais, kde najdete spoustu zajímavých muzeí, uliček a obchodů. Dále se zde nachází Centre Georges Pompidou, což je kulturní centrum a galerie moderního umění, takže pokud máte rádi umění, určitě doporučuji. 


Ze čtvrti Le Marais přes řeku Seinu dojdete do 5. pařížského obvodu (Paříž jich má mimochodem 20), kde najdete spoustu zajímavých kostelů, univerzit, ale kde se mimo jiné nachází i památník Pantheon. Od Pantheonu dojdete do známé Lucemburské zahrady, kde se nachází i Lucemburský palác. Určitě taky doporučuji navštívit náměstí Sorbonne, kde se nachází krásná kaple Sorbonne.
Paříž nemůžete vynechat bez návštěvy muzea Louvre, který se nachází kousek od katedrály Notre-Dame. Když říkám navštívit, tak myslím podívat se do muzea, ačkoliv spoustě lidem stačí se pouze podívat na pyramidu. Do Louvru doporučuji jít hned ráno (otevírají v 9h), aby jste se vyhnuli obrovské frontě. Pokud je vám méně jak 26 a máte občanství EU, máte vstup do všech muzeí v Paříži zdarma, při vstupu stačí ukázat pouze občanku a nebo pas. 
Muzeum má rozlohu 72 tisíc m² a vystavuje přes 35 tisíc exponátů od pravěku po 19. století. Na muzeum doporučuji si nechat celý den, alespoň pokud chcete vidět všechno. Asi nejznámějším kouskem je slavná Mona Lisa, u které jsem nečekala, že obraz bude tak malý a že se v podstatě musíte k němu procpat přes zástupy lidí, abyste ho vůbec viděli trochu víc zblízka. Každopádně v muzeu je spoustu zajímavějších exponátů než jen Mona Lisa, takže pokud máte alespoň trochu rádi umění, určitě nebudete litovat.
Pokud máte rádi mrakodrapy a moderní budovy a chcete si na chvíli připadat jako v New Yorku, pak doporučuji navštívit obchodní čtvrť La Défense. Mě tahle čtvrť připomínala trochu Isle of Dogs v Londýně.
Co dál určitě nesmíte vynechat je Invalidovna, která vypadá poněkud lépe jako v Praze. Invalidovna je komplex budov zahrnující Muzeum Armády, vojenskou nemocnici a domov pro válečné veterány. Pokud se nechystáte dovnitř, alespoň se na budovu podívejte zvenku, její pozlacenou kopuli rozhodně nemůžete minout.
Konečně se dostáváme k slavné Eiffelově věži, která byla postavena v roce 1887-1889 a měří 324m. Mě se Eiffelova věž nejvíce líbila večer, když byla rozsvícená. Měla jsem to štěstí jí vidět při plavbě po Seině, kterou mimochodem také doporučuji, komentovaná prohlídka trvá cca hodinu a máte možnost vidět všechny dominanty Paříže, včetně blikající Eiffelovky, která bliká každou hodinu po dobu 5 minut. Na Eiffelovku je také pěkný pohled z návrší Chaillot, musíte ale počítat se spoustou lidí, kteří si také chtějí Eiffelovku vyfotit. Co mě docela překvapilo bylo svatební focení asi ve dvou stupních, ale co by lidi neudělali pro fotky že :) Samozřejmě se dá dojít i přímo k Eiffelovce, dokonce si za pár euro můžete koupit vstupné přímo na Eiffelovku. Já jsem tohle vynechala a raději si Paříž prohlédla z mrakodrapu Montparnasse, který je sice nižší jak Eiffelovka, ale můžete z něho vidět i samotnou Eiffelovu věž.
Když půjdete podél řeky Seiny až k mostu Pont Alexandre III, kde se tyčí 4 pozlacené sochy, nalezne se vám také krásný výhled na Eiffelovku.
 
Určitě bych také doporučila navštívit baziliku Sacré-Coeur (v překladu bazilika Nejsvětějšího Srdce Ježíšova), která se nachází ve čtvrti Montmartre. Montmartre byla původně samostatná obec, ale v roce 1860 se připojila k Paříži. Je také nejvyšším bodem v Paříži, na jehož vrchol vede 222 schodů, ale také i lanovka a stojí na něm právě zmiňovaná bazilika. Když vyjdete nahoru, za bazilikou dojdete krásnými uličkami až na Place du Tertre (náměstí malířů), kde můžete vyzkoušet nějakou místní kavárnu a nebo se pokochat kresbami. Co rozhodně nesmíte zapomenou vyzkoušet je Pain aux raisin, neboli šnek s rozinkami. A věřte mi, že chutná rozhodně jinak jak u nás.
Když se dáte od baziliky zpátky dolů, asi za 15 minut dojdete ke známému Moulin Rouge, který slouží jako kabaret. Pokud byste chtěli se podívat na nějakou show, je třeba si koupit lístky předem.
Když budete v Paříži, myslím, že se rozhodně vyplatí zajet si do 17 km vzdáleného města Versailles. Nejčastěji se tam samozřejmě jezdí kvůli jeho zámku. I ten jsme po asi 3 hodinách mohli navštívit. Pokud se chcete vyhnout frontám, opět doporučuji přijet hodně brzo, zámek otevírá v 9 hod. Lístky předem kupovat nemusíte, frontu budete čekat i tak, kvůli jejich kontrole. Při návštěvě zámku určitě doporučuji se podívat do zámecké zahrady, která na jaře a v létě musí být nádherná.
Pokud už ve Versailles budete a zbude vám trochu čas, projděte si i zbytek města.
Závěr bych nechala nejslavnější ulici v Paříži a asi nejslavnější ulici vůbec, Champs-Élysées, na jejímž konci se tyčí slavný Vítězný oblouk (Arc de Triomphe), který nechal vybudovat Napoleon Bonaparte na počest jeho vítězství v bitvě u Slavkova. Na druhé straně ulice se nachází Náměstí Svornosti (Place de la Concorde). Je to největší náměstí v Paříži, najdete na něm obelisk, velké ruské kolo a fontánu. 
My jsme na Champs-Élysées si samozřejmě prošli obchody, ale také jsme tam strávili Silvestra. Kolem 8 hodiny večer uzavřeli silnici a celá ulice byla pouze pro pěší. Přesně o půl dvanácté se na Vítězném oblouku začali promítat různé animace, obrázky a krátká videa. A v celou samozřejmě nesměl chybět novoroční ohňostroj. Na celou ulici Champs-Élysées bylo zakázáno vnášet alkohol, petardy, zbraně atd., takže jste si novoroční ohňostroj užili v klidu a pohodě.
Já osobně bych Paříž na Nový rok určitě doporučila, nezažijete sice piknik pod Eiffelovkou, ale slavit Silvestra na Champs-Élysées je určitě lepší zážitek :)
Všechny fotky jsou foceny mou osobou a vztahují se na ně autorská práva.

Byli jste už někdy v Paříži? Co se Vám nejvíce líbilo?

Instagram / Twitter / terripeterk@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign