BY TERRI PETERK

Pages

3.11.19

Exploring Kutná Hora

Ahoj všichni!
Jak jsem slíbila v minulém příspěvku, píšu další cestovatelský článek. Tentokrát z Kutné Hory, která se nachází v České Republice a ano, je u mě trochu divné, že nepíšu o místu v cizině, ale myslím si, že Kutná Hora je velmi zajímavé místo, které rozhodně stojí za zmínku. Vlastně bych se chtěla více věnovat místům v České Republice, myslím si, že by to bylo ode mně zase něco jiného.

Kutná Hora se nachází ve Středočeském kraji, je zapsaná na seznamu UNESCO a žije v ní zhruba 20 tisíc obyvatel. I přesto, že je malá, nachází se v ní hned několik dominant. Asi nejznámější je Chrám sv. Barbory, který byl postaven v gotickém stylu. Tento chrám vyjadřuje úctu měšťanů k Božímu Tělu, moc královského města, napětí mezi Prahou a Kutnou Horou a také osamostatnění Kutné Hory. Chrám je nádherný jak zvenku, tak i zevnitř, takže rozhodně nevynechejte návštěvu jeho interiéru. Vstup stojí 120 Kč, ale když si koupíte vstupenku do všech tří dominant (Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a Kostnice), vstupenku budete mít za 220 Kč, což se určitě vyplatí.



Stavba chrámu začala už v roce 1388, ale byl postaven až v roce 1558. V samotném chrámu se nachází ukázka původních ostatků, pilířů, soch, které byly později nahrazeny novými. Nachází se zde také jedny z nejkrásnějších barokních varhan, které lze vidět opravdu zblízka, protože chrám má přístup i do vrchní části. Celý interiér je nádherně vyzdoben freskami, které jsem původně dochované.
Chrám sv. Barbory se nachází v staré části města a také v jeho samotném centru. Do centra se rozhodně nezapomeňte podívat, je zde spousta útulných uliček s kavárnami nebo restauracemi. V centru se také nachází několik pamětihodností, například Kamenná kašna, která byla postavena mezi lety 1493-1495, nebo také Morový sloup Panny Marie Neposkvrněné. Co rozhodně nelze vynechat je Kostel sv. Jakuba, který lze vidět přímo od Chrámu sv. Barbory. V blízkosti chrámu se také nachází Jezuitská kolej, která vznikala od roku 1667 - 1750 a sloužila (jak již název napovídá) jako kolej pro jezuity, kteří přišli do Kutné Hory na pozvání nejvyššího reformačního komisaře. Po zrušení řádu sloužila jako kasárna, nyní slouží jako galerie.
Na druhé straně města, cca půl hodiny pěšky, se nachází Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Jedná se o nejstarší cisterciácký (mnišský) klášter, který byl postaven v roce 1142. Jeho interiér a exteriér vás zřejmě neuchvátí jako u Chrámu sv. Barbory, ale rozhodně stojí také za navštívení.
Co rozhodně nesmíte vynechat při návštěvě Kutné Hory je její Kostnice, která se nachází hned vedle katedrály. Kostnice je vyzdobena ostatky celkem 40 000 zemřelých, kteří zemřeli na morovou epidemii nebo se stali obětmi husitských válek. Když vstoupíte do kostnice, přepadne vás takový zvláštní pocit a chlad (jedná se přece o pravé kosti), co vás ale rozhodně upoutá je lustr postavený z kostí. Kostnice je poměrně malá a tak zde tolik času nestrávíte, ale podívat se můžete i do jeho vrchní části, které se využívá k modlitbám.
Byli jste někdy v Kutné Hoře? Co vás tam nejvíce zaujalo?

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

Všechny fotky jsou foceny mnou a vztahují se na ně autorská práva.

No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign