BY TERRI PETERK

Pages

11.12.19

Brněnské Vánoce

Ahoj všichni!
Poslední dobou mám náladu na psaní, a tak píšu dokud mě nálada zase neopustí. V dnešním článku bych vám chtěla ukázat kouzlo brněnských Vánoc. Ano musím uznat, že brněnské vánoční trhy nejsou tak krásné jako v Praze nebo ve Vídni, ale i tak mají svoje kouzlo. Takže pokud máte Prahu, Vídeň nebo Bratislavu projetou několikrát, zkuste navštívit trhy v Brně. A nejsou tu jen jedny trhy! 


Nejznámější jsou samozřejmě trhy na náměstí Svobody, kde se nachází i hlavní vánoční strom. Stánků s občerstvením je zde opravdu nespočet a najdete zde klasická svařená vína, punče, mošty, medovinu, oblíbený turbomošt a mnoho dalšího. Určitě navštivte i stánky s místním jídlem, mají tu skvělé klobásy, langoše, ale i například halušky. Můj oblíbený je rozhodně stánek, kde mají výborný churros. Konkrétně nese název Churro olé. Pokud neznáte churros, chutná to něco jako smažená kobliha se skořicí, která je ale dlouhá a oválná. Dát si ho můžete s čokoládou nebo ho můžete jíst pouze samotný.
Další klasikou je určitě trdelník, který už ale bohužel najdete na každém rohu i mimo sezónu, takže to trošku ztrácí svoje kouzlo. Nicméně na trzích byl vždy výborný.

Na Svoboďák můžete i za zábavou, každý večer je tu nějaký program s kapelou, takže si k svařáku můžete poslechnout i skvělou hudbu. Brněnské trhy myslí i na sociální sítě, přímo uprostřed se nachází obrazovka, kde se promítají fotky přidané kýmkoli, kdo fotku zveřejní s hashtagem "brnenskevanoce". 

Nezapomeňte se projet vánoční brněnskou šalinou, která je krásně osvětlená a tak ji snadno rozeznáte od klasické. Šalina jezdí asi po 10 minutách od Hlavního nádraží přes náměstí Svobody až na Českou. Stačí mít klasický lístek na 15 minut.
Já jsem měla to štěstí vidět na náměstí i speciální tramvaj, která slouží jako obchod a zakoupit si v ní můžete různé vánoční suvenýry.
Druhé nejznámější trhy se nacházejí na Zelném trhu, který je kousek od náměstí Svobody. Na tomto místo to při námraze může být trošku nebezpečný, neboť se trhy nacházejí na kopci a tak může hrozit uklouznutí.
Zelný trh neboli Zelňák je trochu méně turistický a víc útulnější. Má dokonce svůj vlastní vánoční strom a stánků je zde také dost. Dokonce zde mají i své vlastní pódium, kde mají stejně jako na Svoboďáku svoji zábavu.
Dalších typickým místem je Dominikánské náměstí, které se nachází hned vedle Zelného trhu. I zde najdete spoustu stánků, stromek tu sice nemají, ale mají tu krásný betlém. Jaké trhy ovšem vynechat nesmíte jsou trhy na Moravském náměstí, které poznáte podle velkého ruského kola, který je osvícený. Kromě ruského kola tu mají stánky, vánoční stromek postavený z flašek medoviny nebo útulný uzavřený stan, kde si v klidu můžete vychutnat vaše víno. Občas se tu pořádají i akce a hraje tu kapela nebo DJ. 

Byli jste někdy na trzích v Brně? Jaké vánoční trhy se vám líbili nejvíce?

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign