BY TERRI PETERK

Pages

23.12.19

Exploring Olomouc

Ahoj všichni!
Minule jsem zmiňovala, že bych se chtěla věnovat více tématům v České republice, a tak jsem se rozhodla vám dnes představit Olomouc. Olomouc jsem navštívila o Vánocích neboť jsem slyšela, že Olomouc má krásné trhy. Vánoční stromeček sice nebyl extra pěkný, ale trhy a vánoční atmosféra byla skvělá. Jediná negativní věc na Olomouci byla ta, že se skoro všechny památky opravovaly a byly v obležení lešení. Pokud jste ovšem přijeli pouze na trhy a nákupy, bude se vám Olomouc i přesto líbit.

A co rozhodně v Olomouci navštívit? Olomouc je poměrně malá a tak se všude dostanete pěšky. Od hlavního nádraží je to do centra kousek, proto bych doporučila zavítat rovnou do centra. Samotné centrum má hned dvě náměstí, Dolní a Horní náměstí. Dolní náměstí je trošku menší a najdete na něm např. Mariánský sloup a Neptunovu kašnu. Navštívit zde můžete i kostel Zvěstování Páně. Horní náměstí se nachází hned u Dolního náměstí a zde se právě konají hlavní vánoční trhy. Dominantou je Olomoucká radnice, která se bohužel celá opravuje. Mimo radnici se opravuje i Olomoucký orloj, který mě zklamal asi nejvíce. Co se zde naštěstí neopravovalo byl sloup Nejsvětější Trojice, který je na první pohled opravdu obrovský. Na náměstí najdete i Ariónovu kašnu, Herkulovou kašnu a dokonce i Caesarovou kašnu. Další dominantou je Edelmannův palác - renesanční měšťanský dům. Takže nebojte, i přes rozsáhlé rekonstrukce je tu spoustu dalších věcí k vidění.
V Olomouci se kromě kašen nachází i spoustu kostelů. Vstupy jsou zdarma, takže rozhodně některý navštivte. Krásný je například kostel Panny Marie Sněžné, který se nachází kousek od Horního náměstí. Za navštívení rozhodně stojí i kaple Svatého Jana Sarkandra nebo chrám Sv. Michala, který se nachází hned vedle.
Jeden ze známých kostelů je kostel Sv. Mořice, jedná se o gotický kostel ze 13. století k němuž náleží Svatomořická věž, ze které je vyhlídka na celé město. Bohužel v současné době se tento kostel i vyhlídka opravuje.
Určitě navštivte i Bezručovy sady, kolem sadů se nachází Univerzita Palackého a k ní patří Parkánové Zahrady, které jsou opravdu krásné. Nachází se zde například i Židovská brána nebo Jezuitský konvikt. Uvnitř sadů je Pevnost poznání což je válečné muzeum, takže pokud budete mít čas navíc, určitě ho navštivte.
V Olomouci najdete i street art, příkladem je česká vlajka s obličejem T. G. Masaryka a nebo král Eduard VII. se selfie tyčí, kde je vyobrazený společně s Marií Curie-Sklodowskou, což byla jedna z prvních vědkyň a je také držitelkou Nobelovy ceny za fyziku. A proč má král v ruce selfie tyč? Podle autora Mr. Dheo se snažil spojit historii se současností. Nevím jak na to budou reagovat historici, ale každopádně to vypadá zajímavě.
Pokud jste fanoušci pravoslavné církve, navštivte chrám Sv. Gorazda jehož interiér vás vtáhne na chvíli do Ruska.
Největší dominantou Olomouce je určitě katedrála Sv. Václava, která se nachází kousek od pravoslavného chrámu. Katedrála byla postavena v polovině 12. století v románském stylu a později byla přestavěna do románsko-gotického slohu. V 19. století byla opět přestavěna, tentokrát do novogotického stylu a ten se jí drží dodnes. Tato katedrála má druhou nejvyšší kostelní věž v České republice, první je katedrála v Plzni. Rozhodně se podívejte i dovnitř katedrály, vstup je zdarma. 
Hned vedle katedrály se nachází Arcidiecézní muzeum, takže pokud vás zajímají náboženské předměty, sochy a obrazy, určitě toto muzeum navštivte.
Pokud budete mít v Olomouci více času a nebo zde budete více dní, podívejte se na Svatý kopeček, který se nachází asi 15 minut od hlavního nádraží. Dostanete se k němu autobusem číslo 11. Na kopečku se nachází bazilika Navštívení Panny Marie, jedná se o poutní barokní kostel, který pochází ze 19. století. Odtud je také krásný výhled na Olomouc. Nedaleko se nachází i Olomoucká ZOO a nebo lanový park Veverák.

Olomouc mě (až na rekonstrukce) zaujala a překvapila, je zde spoustu krásných míst a památek a hlavně zde není tolik lidí na rozdíl od velkých měst. Až budou rekonstrukce hotové, musím se sem alespoň ještě jednou podívat.
Byli jste někdy v Olomouci?

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign