BY TERRI PETERK

Pages

12.1.20

Instagram tipy pro rok 2020

Ahoj všichni!
Dlouho jsem přemýšlela jakým článkem začít v roce 2020. Původně jsem chtěla napsat nějaké cestovatelské tipy, ale pak mě napadlo něco víc užitečného. Tím, že se Instagram algoritmy každým rokem mění, mě napadlo udělat 7 tipů, jak si zvětšit sledovanost na Instagramu a nebo vám sdělit pár starých dobrých triků, které jste třeba jen neznali. Když už jsme u toho, nezapomeňte kouknout na můj Instagram. Pojďme na to!

#1 Buďte aktivní, ale přiměřeně
Abyste získali nějakou sledovat a lidé se na váš profil pravidelně vraceli, je důležité být aktivní. Co ale znamená být aktivní? Někdo přidává každý den, někdo obden a někdo třeba jednou týdně. Jak už jste asi slyšeli, Instagram testuje skrytí lajků a například v Kanadě a Austrálii už to nějaký ten pátek probíhá. Jde převážně o to, aby se lidé s menším počtem lajků nepřirovnávali k účtům s několika tisíci lajky a aby byli uživatelé zkrátka v pohodě s tím, že i když mají méně lajků než někdo jiný neznamená, že je jejich kontent méně kvalitní. Instagram v podstatě chtěl, aby šlo převážně o fotky a ne o sledování lajků.

Já se osobně snažím přidávat každý den, ale někdy přidám fotku jednou za dva dny, někdy za tři. Myslím si, že postování 4x do týdně je tak akorát. Pokud si ovšem na fotkách dáváte hodně záležet a snažíte se, aby vám vše ladilo, je možné přidávat třeba i dvakrát do týdne. Důležitá je přece kvalita a ne kvantita.

#2 Váš profil není jenom o vás
Pro některé lidi mít dokonalý profil znamená to, že přidají fotku na profil a čekají na lajky. Tak to ovšem nefunguje. Samozřejmě lajky dostanete od lidí, kteří vás sledují nebo podle toho jaké hashtagy přidáte (o tom ještě později). Je ale také důležité si svoje publikum budovat. Raději mít méně lajků a sledujících, kteří ale budou na váš profil chodit pravidelně a budou vaše fotky odměňovat komentáři a lajky, než mít spoustu lajků od lidí, kteří na váš profil zavítají jen jednou. 

Lidé budou očekávat zpětnou vazbu i na jejich profilu, tzn., když vám napíšou nějaký komentář, nezapomeňte odepsat nebo alespoň komentář lajknout! Nejlépe jít na dotyčného profil a lajknout mu fotky také, aby věděl, že o něm taky víte a že si vážíte jeho aktivity. To platí u všech ostatních. Buďte aktivní na jiných profilech, i na těch, které nesledujete. Tím, že budete prohlížet a komentovat jiné profily, lidé se pak podívají na váš a třeba zrovna vás začnou sledovat. Dávejte si pozor na to, aby profily lidí, které budete lajkovat byly podobné tomu vašemu, tzn., když máte fashion profil, zkuste lajkovat a komentovat fashion profily se stejným nebo podobným počtem sledujících.

 #3 Hashtagy a zase hashtagy
Hashtagy tu byli od začátku a jsou pořád stále důležité. Spousta lidí však stále neví jak je používat. Dokonce jsem na pár profilech viděla i hashtagy "like4like" nebo "follow4follow", které se používali asi před 5 lety. Těmto hashtagům je prosím vás dávno konec. Jsou to tzv. mrtvé hashtagy, které byli Instagramem skryté. Používat je můžete, ale nikde se nebudou zobrazovat a je také možné, že se vaše fotka neobjeví ani pod jiném hashtagem!

Pečlivě si tedy vybírejte, které hashtagy použít. Pokud například máte profit s jídlem, používejte opravdu tagy týkající se jídla nebo toho, co na fotce doopravdy je. Pokud nevíte které použít, zkuste si je předem vyhledat tím, že ve vyhledávání dáte tagy a napíšete například "travel" a vyběhne vám spoustu relativních hashtagů. Také se dívejte kolikrát hashtag byl použit. Pokud byl použit až milionkrát, při kliknutí na hashtag vám fotka rychleji zmizí. Zkuste používat ne tolik známé a jednoduché hastagy, například ty, které byli použity 20 tisíc - 100 tisíc krát, záleží zase na počtu vašich sledujících. Vaše fotka poté bude mít větší šanci se umístit mezi hlavními příspěvky u daného tagu a uvidí ji více lidí. 

Podle hashtagů si hledejte i potenciální followery. Když na hashtag kliknete, zobrazí se vám spoustu fotek, u kterých byl hashtag použit. Podle nich můžete lajkovat fotky lidí se stejným kontentem jako vaším.

#4 Business profil není pouze pro business lidi
Přepnutím profilu na business profil se vám naskytne mnoho příležitostí jak si profil ještě zlepšit. Nejen že uvidíte, jaký okruh uživatelů vás sleduje, uvidíte i kolik lidí vidělo váš profil, fotky, kolik lidí vás začalo a přestalo sledovat a dokonce i to, kdy vaši sledující jsou nejčastěji na Instagramu. Podle toho můžete potom přidávat příspěvky, aby je vidělo co nejvíce lidí. Také ve vašich statistikách uvidíte věkový rozsah vašich uživatelů nebo například z jakého města jsou. 

Fámy o tom, že když si přepnete profil na business, bude se zobrazovat méně lidem, není úplně pravdivý. Za prvé business profil má už opravdu každý, a za druhé jsem žádný rozdíl nepocítila. Naopak lituji toho, že jsem si business profil nezapnula už dříve. Další výhodou je to, že vás lidé můžou rovnou kontaktovat na email (teda pokud ho tam uvedete) nebo vám rovnou můžou i zavolat. Pokud chcete do profilu i něco investovat, můžete si profil i propagovat. Bude se poté zobrazovat uživatelům s podobným profilem.

#5 Snapchatu je konec, začněte s Instastories
I když instastories jsou tu už dlouho, spousta lidé je nepoužívá nebo ani pořádně neví, jak je použít. Instastories jsou skvělé v tom, když chcete předat nějakou informaci lidem, ale úplně ji nechcete mít na svém profilu. Snapchat sloužil převážně k tomu, že si lidé zkoušeli filtry na obličej a u toho se natáčeli, na instastories to prosím nedělejte. Vypadá to opravdu dětinsky a navíc to asi nikoho nezajímá.

Já používám instastories hlavně na cestách, kdy natáčím krátká videa z různě zajímavých míst nebo přidávám fotky, které na profilu mít úplně nechci nebo tam nechci dávat všechny. Snažím se pomocí instastories předat více informací a zajímavostí o konkrétním místě. To samé můžete použít, i když máte fashion profil. Můžete nafotit jednoduše outfity, které prostě na profilu mít nechcete. Pokud máte více jak 10 tisíc sledujících, můžete do stories umístit i odkaz, který daného sledujícího zavede přímo na konkrétní stránku. Pokud máte třeba food profil, můžete natáčet i krátká videa o tom co třeba vaříte.

Je to jednoduché, ale zároveň je třeba si s tím i vyhrát. Natočit 15 sekundové video umí každý, ale ne každý ho umí pěkně upravit a udělat zajímavým. Aby vaše stories vidělo co nejvíce lidí a zároveň se na ně i rádi vraceli, je potřeba trochu stories poupravit. Stáhnout si například můžete řadu filterů, které se nachází přímo v Instagramu a navrhli je sami uživatelé. Filtrů je tu opravdu tisíce, proto si je v klidu projděte a ty nejlepší si uložte. Nezapomínejte používat i vaši polohu, vaše stories se poté může objevit přímo na stories daného města. Tím můžete na váš profil zavést další uživatele.

Používejte ankety, otázky, quizy, hudbu, gify odpočítávání atd. Vlastně všechno co instastories nabízí. Pomůže to vaším sledujícím se zapojit, například když do stories dáte otázku, ať se vás na něco zeptají a vy jim poté odpovíte. Tímto zapojíte uživatele a zároveň se o vás něco nového dozvědí. Zkuste dávat i ankety, tím se zase něco o svých sledujících dozvíte vy.

Pokud si s tím chcete hodně vyhrát, můžete použít i různé aplikace na úpravy instastories. Jedna z aplikací je Inshot, kde máte k dispozici různé filtry a dokonce i hudbu (ta sice v IG je, ale s touto aplikací vám hudba bude pokračovat i když přesáhnete 15 sekund). Další je například Unfold, tam máte spoustu layoutů, kde si můžete poskládat více fotografií nebo videí. Já používám Instasize, kde si vyberu přímo velikost instastories a poté tam můžu vložit více fotek. Zároveň můžete zvolit i tloušťku rámečku, barvu, filtry a mnoho dalšího.

Instagram v roce 2018 spustil IGTV, jsou to videa, která můžou být až hodinu dlouhá. Je to v podstatě něco podobného jako Youtube, akorát že tyto videa jsou vertikálně otočená. Natočit na ně můžete cokoliv, ať už jde o fashion haul, lookbook, vaření nebo třeba jen povídání. Tyhle videa se stávají čím dál víc populárnější a můžete díky nic pěkně zazářit. Když video do IGTV nahrajete, můžete si ho sdílet i na vašem profilu, kde se objeví minutový útržek. 

#6 Dejte si na svém feedu záležet
Spousta lidí nahraje na profil jakoukoliv fotku, důležité pro ně je, aby se jim fotka líbila. Což je samozřejmě dobře, ale pokud chcete Instagram brát více profesionálně, snažte se sladit váš profil do jednoho tónu. Zkuste si nejdříve udělat průzkum, jaký tón případně barva vám do feedu bude ladit a zároveň všechny fotky budou v něm vypadat dobře. Někdy je celkem těžké to odhadnout, protože je dobré si fotky upravit hodně dopředu, tzn. naplánovat a upravit si fotky minimálně na 3 dny dopředu. Když budete mít fotky upravené, nahrajte je do plánovací aplikace jako je např. Planoly, Unum nebo Later. V aplikaci si fotky můžete přeskládat tak, jak se vám to bude líbit a poté je můžete nahrát na Instagram. Ušetříte si s tím spoustu času a nemusíte se stresovat, jestli fotka bude vypadat ve feedu dobře.

Jak již jsem zmínila výše, je dobré si feed sladit do jedné barvy nebo tónu. Doporučila bych tedy upravovat všechny vaše fotky stejně, používat stejné filtry atd. Samozřejmě každá fotka je jiná a tak někde použijete více světla, méně kontrastu atd. Mé oblíbené aplikace na úpravu fotek jsou například VSCO, Afterlight a Snapseed. Nedokonalosti jako například elektrický drát, který kazí nebe odstraňuji pomocí Facetune. Pokud by vás zajímalo, jak fotky upravuji, kdysi jsem o tom psala článek, sice už to není úplně aktuální, ale pomůže to.

V některých aplikacích si můžete uložit i svoje vlastní presety. Tzn., nastavíte si jaký filtr a jaké další úpravy na fotce chcete použít a to si uložíte. Když poté budete chtít nějakou fotku upravit, upraví se vám automaticky podle vašeho nastavení. Samozřejmě fotku pak můžete poupravit, jak již bylo zmíněno, každá fotka je jiná.
Kdysi mě někdo řekl, že Instagramové filtry jsou na nic, já si to ale tak úplně nemyslím. Naopak jeden filtr pro konečné doladění používám. Takže pokud se vám nechtějí stahovat nové aplikace, v samotném Instagramu se dá fotka také dobře upravit.

#7 Instagram popisek nyní jako miniblog
Ano slyšíte správně, ne jen že Instagram vymyslel svoje vlastní videa, ale nyní je i trendy psát dlouhé popisky k fotkám. Proč tomu tak je? Protože lidé u vaší fotky s dlouhým popiskem stráví více času a tím vaše fotka díky algoritmu bude více vidět. Tzn., když uživatel co si četl a prohlížel dlouhé popisky u vaší fotky, zapne Instagram, vaše nová fotka se mu zobrazí mezi prvními. Tak to funguje se všemi, pokud chodíte na určité profily pravidelně a lajkujete fotky, jejich fotky se vám vždy ukáží mezi prvními. Proto je důležité zaujmout, něco vaším sledujícím předat. Někde jsem dokonce četla, že nejprve si máte promyslet, co chcete lidem předat a podle toho přidat fotku. Bláznivé že?

A co když prostě nevíte co k fotce napsat? Někdy je těžké něco vymyslet, když zrovna nic na srdci nemáte. Proto můžete buď s přidáním fotky počkat, nebo zkusit napsat něco kratšího. Každý popisek nemusí být samozřejmě román. Musíte ovšem počítat i s tím, že ne každý bude dlouhý popisek číst. Zkuste to zase nepřehánět a použít např. kratší dva odstavce. Lidé si také můžou váš příspěvek uložit a poté si ho v klidu přečíst.

Přišly vám tyto tipy užitečné? Znali jste některé z nich? Dejte mi vědět vaše Instagramy!

Instagram // Twitter // terripeterk@gmail.com

6 comments:

  1. You actually dealt with several engaging things in this article. I came across it by using Bing and I’ve got to admit that I am now subscribed to your website, it is very decent . Likes

    ReplyDelete
  2. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding layout. 메이저놀이터

    ReplyDelete
  3. good get the job done, will spine soon, terrific site congratulation 파워볼게임



    --------------------------------


    I added this article to my favorites and plan to return to digest more soon. It’s easy to read and understand as well as intelligent. I truly enjoyed my first read through of this article. 청주출장안마

    ReplyDelete
  4. I really enjoyed reading this blog post. I will certainly come back and read some more interesting post. Thank you 먹튀검증

    ReplyDelete
  5. I’m impressed, I have to admit. Truly rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail for the head. Your notion is outstanding; ab muscles something which there are not enough persons are speaking intelligently about. I’m very happy we stumbled across this around my try to find something regarding this. 먹튀검증

    ReplyDelete
  6. Best Sites to Play for Real Money Online | Play Casino Online
    › best-sites › best-sites Nov 무료 슬롯 머신 21, 2021 — Nov 21, 해외배팅사이트 2021 We 라이브 벳 found that the top-ranked sites listed by experts are the best ones that offer the best 스포티비365 games to play online. At Casino Sites, 바카라필승전략 you can find

    ReplyDelete

Copyright @ The world I live in. Blog Design by KotrynaBassDesign